Uho vam se začepilo zbog suvišnog voska? Ne koristite štapiće za uši, uradite ovo i očistite uši od voska bezbolno i jednostavno (FOTO)

Zdravlje

Zbog osjetljivosti ušiju doktori stalno napominju da se ne koriste štapići za uši, nego da se oni čiste krajevima peškira. Obzirom da se radi o veoma važnom organu koji nam omogućava da komuniciramo sa drugim ljudima i čujemo sve zvukove, treba im se posvetiti posebna pažnja.
Ipak, prirodni vosak koji se stvara u ljudskim ušima i koji služi kao zaštita,se može nagomilati i stvoriti tzv. čep i dovesti do toga da ne čujemo dobro ili nikako.Zbog svega ovoga je poznati svjetski pedijatar dr.Gill, na svojoj stranici dao nekoliko savjeta kako pravilno čistiti uši, bez bojazni da se ošteti sluh.Prije svega doktor napominje da vrlo pažljivo i nježno trebamo postupati kada čistimo uši i da to mora biti učinkovito i lagano.

Napomenuo je da se u slučaju stvaranja voštanog čepa ipak najbolje javiti svom ljekaru specijalisti, ali ako ste od onih ljudi koji baš ne vole posjete ambulantama, on predlaže da pokušate sami očistiti uši na sljedeći način: Na komadić vate je potrebno nanijeti nekoliko kapi ulja i staviti u ušnu školjku, bez guranja u ušni kanal. Zatim protresite glavu lagano, da bi vosak počeo da se pomjera prema van. Zatim nakapajte par kapi ulja u ušni kanal i lezite nekoliko minuta da bi ulje moglo da dopre do voštanog čepa i omekša ga.

Ako vam ovo ne uspije i ne pomogne da se riješite suvišnog voska, postoji i drugi način, a taj je da napravite mješavinu apotekarskog alkohola i bijelog sirćeta u jednakim omjerima. Koristeći medicinsku špricu ubrizgajte dobivenu tekućinu u uho da bi ga isprali, a onda polako i nježno posušite uho vatom ili gazom.

On napominje da se nikako ne koriste štapići za uši, jer ako ih gurnete preduboko možete probiti bubnu opnu i izazvati krvarenje, a i neka trajnija oštećenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *